Τα οφέλη των επιτραπέζιων ελιών για την ανθρώπινη υγεία

Πολύ πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών, ως απαραίτητο στοιχείο της Κρητικής Διατροφής, έχει τεράστια ευεργετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα οι ελιές:

comm1 Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα.
comm1 Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.
comm1 Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.
comm1 Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.
comm1 Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.
comm1 Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και της φλεβίτιδας.
comm1 Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος.
comm1 Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών.
comm1 Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
comm1 Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.
comm1 Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
comm1 Οι ελιές είναι επίσης εξακριβωμένο ότι είναι και μια αφροδισιακή τροφή!
comm1 Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.
comm1 Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.
comm1 Περιέχουν ελαϊκό οξύ που έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.
comm1 Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.
comm1 Μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).
comm1 Η κατανάλωση ελιών μπορεί να συμβάλλει στην εξαφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.
comm1 Με την κατανάλωση μόλις δέκα ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.
comm1 Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

Πηγή www.health24.com

Η ιστορία της επιτραπέζιας ελιάς στην Κρήτη

istoria3Εμπεριστατωμένες αρχαιολογικές έρευνες έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης, κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου (6000-3000 π.Χ), μάζευαν και έτρωγαν μεταξύ άλλων καρπών και καρπούς αγριελιάς. Αργότερα, κατά την 3η χιλιετία π.Χ (την εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο), αναφορές σε αρχαία κείμενα κάνουν λόγο για δυναμική και συστηματική καλλιέργεια των ελαιοδέντρων από τους κατοίκους της Κρήτης!

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την κυρίαρχη θέση της Μινωικής Κρήτης στο χώρο της Μεσογειακής λεκάνης εξαιτίας της ανάπτυξης εμπορικών δεσμών με αντικείμενο την ελιά. Ο Γάλλος ταξιδευτής και μελετητής Paul Faure γράφει μεταξύ άλλων πως: …«η ελιά εξασφάλιζε την οικονομική κυριαρχία της Κρήτης στον αιγαιοπελαγίτικο κόσμο»… Στην Κρήτη της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής αλλά και των ρωμαϊκών χρόνων υπήρξε πολύ μεγάλη εξάπλωση τόσο των ελαιώνων όσο και της ετήσιας παραγωγής ελαιοκάρπου σε όλο το νησί.

istoria2Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν τα χρόνια της βενετοκρατίας (1211-1669 μ.Χ) περίοδος κατά την οποία υπήρξε αισθητά μειωμένη παραγωγή εξαιτίας, κυρίως, του γεγονότος πως οι Ενετοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αμπελουργία και σε άλλες μορφές καλλιέργειας πλην της ελιάς. Τόσο οι Αιγύπτιοι πάντως (1830-1840 μ.Χ) όσο και οι Τούρκοι στα χρόνια της τουρκοκρατίας (1669-1898 μ.Χ), παρά τις καταστροφές που έγιναν στους ελαιώνες του νησιού λόγω των εχθροπραξιών, έδειξαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, επιβάλλοντας όμως δυσβάστακτους φόρους επί της ετήσιας παραγωγής.

Στη σύγχρονη Κρήτη, παραδόξως, αν και με δεδομένα και συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος, η επεξεργασία και η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να γίνεται σε οικοτεχνική βάση, με ξεπερασμένες όμως υποδομές σε εγκαταστάσεις και μέσα, που μοιάζουν περισσότερο να διασφαλίζουν εικόνες του παρελθόντος, παρά τη συνέχιση μιας μακραίωνης παράδοσης με σύγχρονες αντιλήψεις για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.